17 de juliol 2020

Pilota Montessori

La pilota Montessori és una joguina sensorial. Els nadons la poden fer servir des del naixement per observar els diferents colors llampants i els contrasts de la tela gris amb les teles de colors. 

   

És molt recomanable l'ús de la pilota Montessori entre els 4 i 6 mesos, quan els infants comencen a agafar coses per ells mateixos.

La pilota Montessori és una pilota suau, de textura agradable i que en el seu interior té un petit cascavell que produeix un so atractiu a l'agitar-la. 
Aquesta pilota es pot fer totalment a mà seguit una sèrie d'indicacions per la seva construcció. A continuació teniu el pdf amb els materials i pasos necessaris per la seva creació: 




Durant els primers mesos, els infants se senten atrets pels contrasts i les ombres. Per aquest motiu, us recomanem l'ús de colors bàsics i atractius a l'hora de escollir les teles per crear la vostra pilota Montessori. Cal tenir present que aquesta pilota els aportarà molt joc durant totes les etapes del joc infantil.

Juguem amb la pilota Montessori

La gran aportació d'aquesta pilota és el contrast que ofereixen les dues teles, per aquest motiu hem triat colors que contrastin realment entre si i per això la tela de fons és llisa.
  • Durant els primers mesos els nadons podran observar-la, perquè els colors llampants cridaran molt la seva atenció.
  • Quan comencen a agafar coses per ells mateixos, podran enfonsar els dits, ja que la pilota no és una peça compacta, sinó que són pètals cosits només per unes parts. Per això, els nadons podran ficar amb facilitat els dits entre “els pètals” de la pilota. A més, podran observar les ombres que es produeixen entre els diferents pètals de la pilota.
  • Els infants que comencen a gatejar, la pilota Montessori és un material que aporta molt, perquè l'infant podrà empènyer sense que la pilota s'allunyi massa.
  • Durant la fase dels primers passos: Es poden passar cordes i mocadors entre els pètals de la pilota perquè puguin estirar-la durant aquesta etapa en la qual els agrada tant empènyer i arrossegar tot tipus d'objectes.
  • A partir de 3 anys. Sempre serà una pilota suau amb la qual es podrà jugar dins de casa.

Els materials Montessori accessibles per l'infant

La pilota Montessori no s'ha d'utilitzar com a mòbil, ja que és un material Montessori pensat per tenir-ho a l'abast dels nadons. 


El pediatra hongaresa Emmi Pikler recomanava posar els materials a l'abast dels nadons, perquè siguin ells, a través del seu propi esforç i moviment, els qui els aconsegueixin i agafin sense que aquests estiguin amagats o lligats a cap tipus d'estructura. A més, els nadons justament necessiten portar-se els objectes a la boca per poder explorar-los amb total llibertat.

Pilotes Montessori recomanables

Si voleu adquirir una pilota Montessori sense haver de comprar i crear vosaltres mateixos, a continuació teniu un parell de suggeriments per ajudar-vos en la recerca de pilotes Montessori atractives i amb el cascavell a l'interior.
Un material senzill i que justament per això aporta un joc de qualitat.


Pilota Montessori amb cascavell - vermella

Pilota Montessori amb cascavell - groga

Pilotes Montessori amb cascavells

Moltes gràcies per haver llegit la publicació, espero els vostres comentaris!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada