18 de juny 2020

Matemàtiques : Formes geomètriques

Les formes geomètriques que es presenten als infants per tenir un primer contacte amb la geometria són aquestes 3 formes bàsiques: cercle, triangle i quadrat. 








Aquestes formes bàsiques són la base per entendre la resta de formes geomètriques, les quals canvien segons el número de costats, vèrtex i la posició d'aquests costats, com per exemple: rectangle, pentàgon, trapezi, el·lipse i oval. 

▷ Targetes d'imatges

L'activitat que presento a continuació es basa en les Targetes d'imatges de les formes geomètriques. Aquestes targetes tenen com objectiu principal presentar el nou vocabulari a l'infant a través de la lliçó a 3 temps.

El document pdf que trobareu tot seguit, inclou les següents possibilitats d’impressió: 

1. Targetes amb imatges de les formes geomètriques

2. Targetes amb el nom de cada forma geomètrica

3. Possibilitat d’imprimir a doble cara: imprimir per les 2 cares d’un foli (imatge i text). Aleshores, aquest tipus de targetes s’utilitzen com a Control de l’error. 
 
 
Per fer aquesta activitat, us recomano l'ús de les figures geomètriques dits sòlids geomètrics Montessori. Gràcies a aquests sòlids els infants poden experimentar el tacte amb les figures geomètriques. 

Els sòlids geomètrics s'utilitzen per interaccionar amb les targetes d'imatges, buscant la forma de la base dels sòlids geomètrics. Trobareu els sòlids geomètrics Montessori clicant en la següent imatge (Amazon):

▷ Nomenclatura

Després d'haver treballat amb el material:
  • “Targetes d’imatges”
Ara podem treballar amb les “Targetes de Nomenclatura”El document pdf amb les Nomenclatures inclou 3 tipus de targetes: 

1. Targetes amb imatges de cada forma geomètrica. 

2. Targetes amb el nom de cada forma geomètrica. 

3. Targetes amb la imatge i el nom de cada forma junts, aquest tipus de targetes s’utilitzen com a Control de l’error. 
 
 





▷ Targetes d'elecció

Per reforçar el vocabulari après anteriorment amb les "Targetes d'imatges" i "Nomenclatura", ara podem treballar amb les "Targetes d'elecció". El document pdf a descarregar inclou el següent material: 

     8 Targetes amb dibuixos de les formes geomètriques + 3 possibles noms 

 

Per fer un bon treball, cal col·locar un gomet darrera del nom correcte de cada forma geomètrica, per dur a terme el Control de l’error. A continuació, l’infant ha de col·locar una pinça de fusta a sobre del nom que considera correcta. Per últim, l’infant ha de girar la “Targeta d’elecció” i podrà observar si la seva resposta és la correcta, gràcies al gomet enganxat.

▷ Trencaclosques Geomètrics

Per acabar, us proposo aprendre utilitzant una sèrie de trencaclosques que treballen les formes geomètriques.

1) Trencaclosques amb figures geomètriques amb diferents diàmetres: discos que varien segons els seus diàmetres.


Aquí teniu l'enllaç per descarregar el document pdf per poder crear el propi trencaclosques amb les plantilles dels diferents cercles (de color blau).

          Trencaclosques - cercles

2) Trencaclosques amb figures geomètriques diferents: presenteu un per un les formes de cada peça, començant pel cercle, després el triangle i per últim el quadrat. 

Aquí teniu l'enllaç per descarregar el document pdf per poder crear el propi trencaclosques amb les 3 plantilles proposades.


3) Trencaclosques amb figures geomètriques igual color: Al mateix temps, podeu presentar una sèrie de 4 figures del mateix color blau: cercle gran, cercle petit, quadrat i triangle. 
Aquí teniu l'enllaç per descarregar el document pdf per poder crear el propi trencaclosques amb les 4 plantilles.


Posteriorment, podeu introduir aquests trencaclosques amb formes geomètriques diferents, però amb un mateix color (cercle, quadrat, rectangle, triangle, el·lipse, trapezi, etc.).


Aquí teniu l'enllaç per accedir al document pdf a descarregar amb les plantilles i targetes per crear el trencaclosques anterior:

 
Moltes gràcies per haver llegit la publicació, espero els vostres comentaris!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada