📎Per a què serveixen els trencaclosques?
A més de la diversió de jugar, l’alegria, l’autoestima i la confiança en ells mateixos, s’utilitzen els trencaclosques principalment per perfeccionar la coordinació i l’atenció mà-ulls.
Treballant trencaclosques amb un infant, també treballem un vocabulari complet, el de les accions (eliminar, inserir, girar…), el de vocabulari topològic (a dalt, a baix, a l’esquerra, a la dreta, a sota ...) i, òbviament, el vocabulari específic del trencaclosques escollit (formes, animals, colors ...).
📎Quan i com utilitzar cada trencaclosques?
En el moment en que l'infant sap asseure’s sol i quan ja hagi començat a treballar en la motricitat fina, al voltant dels 10 mesos (però l’edat d’introducció dependrà de les vostres observacions).
Per començar, escollireu trencaclosques amb botons de gran presa i més endavant us dirigireu cap a trencaclosques que presenten més complexitat.
1) Trencaclosques amb figures geomètriques amb diferents diàmetres: discos que varien segons els seus diàmetres.
Aquí teniu l'enllaç per descarregar el document pdf per poder crear el propi trencaclosques amb les plantilles dels diferents cercles (de color blau).
2) Trencaclosques amb figures geomètriques diferents: presenteu un per un les formes de cada peça, començant pel cercle, després el triangle i per últim el quadrat.
Aquí teniu l'enllaç per descarregar el document pdf per poder crear el propi trencaclosques amb les 3 plantilles proposades.
3) Trencaclosques amb figures geomètriques igual color: Al mateix temps, podeu presentar una sèrie de 4 figures del mateix color blau: cercle gran, cercle petit, quadrat i triangle.
Aquí teniu l'enllaç per descarregar el document pdf per poder crear el propi trencaclosques amb les 4 plantilles.
Posteriorment, podeu introduir aquests trencaclosques amb formes geomètriques diferents, però amb un mateix color (cercle, quadrat, rectangle, triangle, el·lipse, trapezi, etc.).
Aquí teniu l'enllaç per accedir al document pdf a descarregar amb les plantilles i targetes per crear el trencaclosques anterior:
4) Trencaclosques amb peces: Quan l'infant aconsegueixi fàcilment construir els trencaclosques anteriors, podeu mostrar-los els trencaclosques de "peça".
Aquí teniu l'enllaç per accedir al document pdf amb trencaclosques per treballar els números del 1 al 10 i del 1 al 5:
La dificultat radica en el gest: cal aixecar una de les peces per reconstruir la imatge. Quan l'infant finalitzi correctament aquesta acció, podeu augmentar el nombre de peces.
5) Trencaclosques temàtics (zoologia i botànica): Paral·lelament, podeu treballar amb els trencaclosques específics Montessori, dels gabinets de zoologia i botànica, que s’utilitzen per treballar el seguiment espacial, la presa, etc.
També serveixen per treballar el vocabulari específic per a cada part de l’animal (ocell, peix, granota, cavall, tortuga, ...) i la classificació d'animals (aus, peixos, amfibis, mamífers, rèptils) o la natura (arbre, fulla, flor ). Aquí teniu l'enllaç per crear aquests trencaclosques:
📎On adquirir aquests trencaclosques?
Els trencaclosques mostrats i d'altres versions les podeu trobar a la botiga online Montessori para todos. Molts recursos d'aquesta botiga online són materials oficials reconeguts per l'Associació Montessori Internacional (AMI).
Primers Trencaclosques
Trencaclosques figures geomètriques
Trencaclosques temàtics: animals
Trencaclosques temàtics: botànica
Trencaclosques Mapes
Trencaclosques més elaborats
Moltes gràcies per haver llegit la publicació, espero els vostres comentaris!
És molt interessant. I estàn molt bé les explicacions
ResponEliminaMoltes gràcies pel teu comentari!
Elimina