25 de juny 2020

Creació de Materials : Els mòbils per nadons

Avui vull aprofitar que el meu nebot Leo fa 1 mes que va arribar a aquest món, per crear una sèrie de 4 materials  "Els mòbils per nadons".

Els primers objectes que es poden presentar al nadó són els mòbils. Contribueixen al desenvolupament de l’observació i ofereixen a l’infant l’oportunitat de mantenir la seva atenció.

El nadó desenvoluparà la seva capacitat d’explorar visualment el món quan sigui capaç de centrar la mirada en el mòbil i seguir-lo amb els ulls quan aquest estigui en moviment. 

Gràcies als 4 mòbils que explicaré a continuació, l’infant descobrirà formes, colors, desenvoluparà la profunditat del camp visual i estimularà la seva capacitat de concentració.

Els 4 mòbils

1) Mòbil Munari (a partir de 3 setmanes)
2) Mòbil dels octaedres (a partir de 6 setmanes)
3) Mòbil Gobbi (2 i 3 mesos)

4) Mòbil ballarins (3 i 4 mesos)

Per construir els mòbils un mateix, podeu descarregar els documents pdf o clicar a la imatge següent per accedir al producte del 4 mòbils (Amazon):

4 Montessori mòbils

També trobareu aquests 4 mòbils a la pàgina web Montessori para todos. En aquesta botiga online trobareu el mòbil Gobbi en 3 colors: rosa, verd i blau. Descobreix amb el hastag #muniramobile idees per muntar aquests mòbils DIY (Do It Yourself).

Ubicació dels mòbils

  • Col·locar un ganxo al sostre, per suspendre els diversos mòbils
  • Aquest ganxo ha de ser prou fort com per suportar el nadó que es tira sobre un anell del mòbil situat al seu abast. 
  • Per trobar la ubicació correcta del ganxo, tombeu-vos al matalàs del nadó i poseu el cap on estarà. 
  • Demaneu a un tercer que col·loqui un mòbil de 20 a 25 cm per sobre dels ulls i, després, el desplaci uns quants cm cap a la part inferior del llit, de manera que no estigui just a sobre de la cara del nadó. 
  • La ubicació del mòbil ha d’oferir un bon angle de visió al nadó i assegurar-li una bona posició de l’esquena i el coll. 
Quan l’infant mostra una pèrdua d’interès, canvieu el mòbil per un altre.

1. Mòbil Munari

L’artista italià Bruno Munari crea aquest primer mòbil en blanc i negre, amb una bola transparent que reflecteix la llum i produeix jocs de llum quan gira molt lentament segons els moviments de l’aire a l’habitació.

Al néixer, la seva visió està una mica tèrbola, però pot distingir llum, formes i moviments, així com elements molt contrastats. 

En el següent enllaç teniu accés al document pdf a descarregar les instruccions per crear el Mòbil Munari.
2. Mòbil dels octaedres

El nadó veu colors des del naixement, però té dificultats per distingir les tonalitats amb poc contrast o les properes. Aquest mòbil, de colors primaris brillants (blau, taronja i groc), aporta nous conceptes per explorar i absorbir la distinció de colors.

En el següent enllaç teniu accés al document pdf a descarregar les instruccions per crear el Mòbil dels octaedres.

3. Mòbil Gobbi

Aquest mòbil el va crear Gianna Gobbi, col·laboradora de Maria Montessori. Aquest tercer mòbil consta d'una sèrie de 5 boles del mateix color degradat. 


Està adaptat a les noves habilitats del nadó i li permetrà absorbir nous conceptes: les subtils variacions del color en degradat i la profunditat de camp visual creada per la col·locació de les boles superiors. 

En el següent enllaç teniu accés al document pdf a descarregar les instruccions per crear el Mòbil Gobbi.

4. Mòbil dels ballarins

Aquest quart mòbil es compon de 4 formes figuratives estilitzades en paper clar que reflecteixen la llum i creen conjunts de matisos amb un costat mat i un costat brillant.
Aquest mòbil, penjat a prop del nadó, sense poder tocar-lo, es mourà quan el nadó mogui els braços. Les figures es mouran cada vegada que el nadó mogui els braços amb el moviment de l'aire. Serà per a ell un exercici de control del moviment voluntari dels seus braços i de concentrar la seva atenció.
En el següent enllaç teniu accés al document pdf a descarregar les instruccions per crear el Mòbil dels ballarins.

Llibres relacionats

Per acabar, us deixo un recull de llibres Montessori que parlen dels 4 mòbils i on he trobat tota la informació. Molt recomanables!
Montessorizate - Criar siguiendo los principios Montessori
Moltes gràcies per haver llegit la publicació, espero els vostres comentaris!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada