14 de maig 2021

Matemàtiques : Geometria - Els triangles

Els triangles són unes formes geomètriques que es presenten als infants per tenir un primer contacte amb la geometria de forma manipulativa.  

Els triangles són una de les formes bàsiques, juntament amb el quadrat i el cercle. Gràcies a l'estudi dels triangles els infants poden observar les semblances i diferencies segons el número de costats, vèrtex i la posició d'aquests costats. Aquesta última característica ens permetrà treballar més endavant els tipus d'angles. 

▷ Targetes d'imatges

L'activitat que presento a continuació es basa en les Targetes d'imatges de les diferents tipus de triangles. Aquestes targetes tenen com objectiu principal presentar el nou vocabulari a l'infant a través de la lliçó a 3 temps.

El document pdf que trobareu tot seguit, inclou les següents possibilitats d’impressió: 

1. Targetes amb imatges dels triangles

2. Targetes amb el nom de cada tipus de triangle

3. Possibilitat d’imprimir a doble cara: imprimir per les 2 cares d’un foli (imatge i text). Aleshores, aquest tipus de targetes s’utilitzen com a Control de l’error. 
 

▷ Nomenclatura

Després d'haver treballat amb el material:
  • “Targetes d’imatges”
Ara podem treballar amb les “Targetes de Nomenclatura”El document pdf amb les Nomenclatures inclou 3 tipus de targetes: 

1. Targetes amb imatges de cada triangle. 

2. Targetes amb el nom de cada triangle. 

3. Targetes amb la imatge i el nom de cada triangle junts, aquest tipus de targetes s’utilitzen com a Control de l’error. 
 





▷ Targetes d'elecció

Per reforçar el vocabulari après anteriorment amb les "Targetes d'imatges" i "Nomenclatura", ara podem treballar amb les "Targetes d'elecció". El document pdf a descarregar inclou el següent material: 

     6 Targetes amb dibuixos dels diferents triangles + 3 possibles noms 


Per fer un bon treball, cal col·locar un gomet darrera del nom correcte de cada forma geomètrica, per dur a terme el Control de l’error. A continuació, l’infant ha de col·locar una pinça de fusta a sobre del nom que considera correcta. Per últim, l’infant ha de girar la “Targeta d’elecció” i podrà observar si la seva resposta és la correcta, gràcies al gomet enganxat.

▷ Nomenclatura Definició

Després d'haver treballat amb el material:
  • “Targetes d’imatges”
  • "Nomenclatura"
  • "Targetes d'elecció"
Ara podem treballar amb les “Targetes de Nomenclatura Definició”
El document pdf amb les Nomenclatures inclou 4 tipus de targetes: 

1. Targetes amb imatges de cada triangle. 

2. Targetes amb el nom de cada triangle.  

        3Targetes amb la definició de cada triangle.  

4. Targetes amb la imatge, definició i el nom de cada triangle junts, aquest tipus de targetes s’utilitzen com a Control de l’error. 
 

També podeu utilitzar el "Llibre de Control" per corregir les "Targetes de Nomenclatura Definició". En aquest petit llibre o quadern trobareu a cada pàgina la imatge, definició i el nom de cada triangle junts, aquest tipus de targetes s’utilitzen com a Control de l’error. 

▷ Triangles manipulatius

Per acabar, us recomano l'ús de les figures geomètriques dits sòlids geomètrics Montessori. Gràcies a aquests sòlids els infants poden experimentar el tacte amb les figures geomètriques (triangles). 

Els sòlids geomètrics s'utilitzen per interaccionar amb les targetes d'imatges, buscant la forma de la base dels sòlids geomètrics. Trobareu els sòlids geomètrics Montessori clicant en la següent imatge:

Moltes gràcies per haver llegit la publicació, espero els vostres comentaris!

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies pe compartir-ho. És molt interessant i està molt ben explicat. Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràciesa tu pel teu missatge! Encantada de poder compartir recursos i materials. M'en alegro que t'hagi agradat.

      Elimina